Primary Navigation

Lev mere miljøvenligt: her er 5 råd

I dag påvirker vi mennesker miljøet på mange forskellige måder, og ikke dem alle er lige skånsomme. Siden slutningen af 1800-tallet er den globale temperatur steget, og mængden af affald i havene er enorm. Men når man begår en fejl, kan man ofte rette op på den igen. I denne artikel kan du læse om 5 råd, der kan hjælpe miljøet.

Transporten

Flyrejser

Mange nyder at tage på ferier og få en på opleveren. Typisk rejser folk med fly, da det går hurtigere, men flytransport er ikke særlig miljøvenligt. Der bliver udledt meget store mængder CO2, som gør drivhuseffekten mere effektiv. Derfor opfodres der til at holde sig fra de korte weekendrejser, og i stedet tage på en længere tur til f.eks. Thailand. Eller også kan man helt lade hver med at rejse med fly.

Biler

Et andet transportmiddel, som nok bruges i større grad end flyet, er bilen. Hver dag kører flere millioner af mennesker fra en lokation til en anden vha. deres firehjulet ven. Ligesom flyet udleder de fleste biler også CO2, men heldigvis bliver der udviklet el-biler og hybridbiler som udskiftning af benzin- og dieselbilerne. Find f.eks. en hybridbil fra Kia hos Kia-forhandleren i Silkeborg.

Maden

Drøvtyggere

I Danmark spiser vi meget oksekød, men det er formentlig en af de værste typer af fødevarer, vi kan spise for at leve klimavenligt. Når der skal laves 1 kg oksekød, går der 15.000 liter vand til det, og koen skal spise over 10 kg foder. Koen er en drøvtygger, dvs. at dens gasser indeholder store mængder metan – metan er en drivhusgas, der kan holde 23 gange mere varme tilbage end CO2.

Spis lokalt

Når vi handler ind, kan vi sørge for at købe fødevarer, der er produceret i eller tæt på Danmark. Det sparer den lange transport. Du kan også forsøge at købe efter årstiderne f.eks. kan du købe de danske jordbær om sommeren i stedet for de spanske jordbær om vinteren.

Vasketøjet

Når vi vasker vores tøj, bliver der på mange måder udskilt mikroplast, som ender i havene. For at hjælpe kan du f.eks. overveje at købe vaskemiddel og undgå pulveret. Du kan også fylde din vaskemaskine godt op, det betyder nemlig, at tøjet gnider sig mindre op og ned af hinanden og dermed udskiller mindre mikroplast. Til sidst kan du anskaffe dig et tørrestativ frem for en tørretumbler.Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *