Primary Navigation

Vær opmærksom på din krop når du starter op med en ny træning eller løb

Der er mange trends i Danmark og motion, træning og løb er en af dem. Det er meget populært at være aktiv, og derfor er der mange, som starter op. Man skal dog huske at passe på, når man starter op med sin træning. Man udsætter kroppen for ændringer, som den ikke er vant til, og derfor skal man passe på, at man ikke kommer til at overbelaste muskler og led. Det er derfor vigtigt, at man lytter til sin krop. Det må gerne gøre ondt, men smerterne skal gerne fortage sig i forbindelse med hvile. Hvis man oplever gentagne smerter, så bør man tage det med ro og på denne måde undgå at skade kroppen. 

Sørg for at have det rette udstyr 

Alle kroppe er forskellige, og derfor kan man have behov for forskelligt udstyr. Ved løb er det især vigtigt, at man har løbesko, som er tilpasset til fødderne. Man kan i forbindelse med køb af løbesko få lavet en løbetest, så man er sikker på at skoene passer til de løbemønstre, man har. I visse tilfælde er det dog ikke nok med tilpassede løbesko. Mange løbere døjer med pronation, hælspore eller nedsunken forfod. Alle disse skavanker kan medføre smerter, men de kan forebygges på forskellige måder. Gode indlægssåler i løbeskoen kan medvirke til en bedre pronation, så man kan undgå at træde forkert, når man løber. Døjer man med hælspore, så kan det være nødvendigt at få øvelser fra en fysioterapeut. For at begrænse smerterne ved disse skavanker eller ved en nedsunken forfod kan man købe ekstraudstyr i form af indlægssåler. På www.alignfootwear.dkkan du læse mere om pronation, hælsporer og nedsunket forfod og se hvordan du kan forebygge disse skader. 

Start op stille og roligt 

Ved enhver træningsopstart bør man starte stille og roligt op. Man skal mærke på sig selv og på sin krop, hvad den kan holde til, så man ikke presser sig selv for meget. Det kan være en god idé at følge løbeopstartsprogrammer, hvor man kombinerer løb og gang i intervaller. På denne måde kommer man ikke for voldsomt fra start, og man vil hurtigt kunne opleve fremgang i sin kondition. 

Oplev samværet i en løbeklub 

Hvis man mangler gejsten og de rette teknikker, så kan man med fordel starte op i en løbeklub. Her kan man få hjælp til at løbe i intervaller, og man kan sammen med andre følge et træningsprogram. Når man træner sammen med andre, så er det ofte lettere at blive motiveret, og ved at løbe sammen med andre, så får man også en social oplevelse ud af sin træning. Der er mange, som vælger at tilmelde sig et løb, som de dermed har at se frem til. Det kan være et 5, 10 eller 15 kilometers løb, og hvis man har højere ambitioner, så kan det være et halvmaraton eller en maraton. Motivationen kommer af, at man har noget at træne op til, og noget at se frem til.