Det er aldrig særligt sjovt at skulle til at betale for el og varme. Det er en sur udgift, men en nødvendig en. Det er nemlig ikke særligt godt, hvis man lige pludselig ikke har hverken strøm eller varme i sin bolig. Det kan dog stadig være fedt at kunne nedbringe disse faste udgifter på en måde, så man både kan få flere penge mellem hænderne og kan føle sig lidt mere miljørigtig. Det kan på baggrund af dette være en god idé at undersøge, om en varmepumpe kunne være noget for dig i din bolig.
Hvad er en varmepumpe?
En varmepumpe er et stykke elektronik, der groft sagt kan trække varme ud fra luften udenfor og dernæst spy det ind i dit hjem. Det lyder måske lidt dumt, hvis det er koldt udenfor, men det er faktisk stadig smart. Det er nemlig sådan, at teknikken er blevet så god, at man kan trække varme ud af luften, selvom det er koldt udenfor. De bedste modeller er endda så gode, at de kan trække varme ud af luften helt ned til -25 grader. Det lyder måske helt vildt, og det er det også. Det er ikke desto mindre dog realiteten, når det kommer til disse maskiner og derfor er det i hvert fald ikke et problem, hvis det er koldt udenfor. Det er faktisk også sådan, at maskinen har den billigste kWatt-pris for varme og faktisk producerer hele 4-5 gange så meget varme, som den forbruger af strøm. Det betyder altså, at varmepumpen er en af de mest effektive måder at varme boligen op på og det er derfor helt klart noget, som man bør overveje at implementere i sin bolig, hvis man gerne vil spare på både klimakonto og bankkonto.
De nøgne tal
Når det kommer til matematikken i, hvor meget man rent faktisk kan spare, hvis man skifter til en varmepumpe, så kommer det selvfølgelig an på, hvorvidt man køber en af de førende modeller eller ej. Det siger lidt sig selv, at de mest moderne modeller også er de mest effektive og at de gamle er mindre effektive. Når det kommer til stykket, så kan man dog med en normal pumpe spare helt op til 50-70%, hvilket jo alligevel er en del. Hvis man omstiller fra at bruge el til at varme op med, så kan man faktisk komme helt op at spare 80% på varmeregningen. Det er altså en meget god investering, fordi man bruger så meget mindre strøm til at producere den samme mængde varme. Pumpen i sig selv fungerer lidt ligesom et køleskab, hvor man har vendt det om. Et køleskab køler indersiden og varmer på bagsiden. Her har man i stedet kølet udendørs og varmet indendørs, så man kan få varmen inde i hjemmet. Hvis du er mere interesseret i at få information omkring varmepumper og måske endda købe en, så kan du læse mere om varmepumper her og få råd og vejledning til din situation.