Primary Navigation

Sådan får du mest muligt ud af dit familiekøkken

Køkkenet er for mange familier husets vigtigste rum. Det er ofte her vi samles, og taler om vores dag, forældrene mødes til en kop kaffe mens børnene leger, og børnene lærer at være med til at lave mad og tømme opvaskemaskinen. Der bages julesmåkager, fødselsdagskager, forberedes fester og der sludres med gæster i fred fra larmen i stuen. Det giver derfor rigtig god mening at lægge nogle tanker i det rum, der danner ramme om så mange af familiens minder. Læs med her, hvor der kommer gode råd til, hvordan du indretter et køkken med plads til familieliv.

Vælg et funktionelt design

Når du skal have nyt køkken, så er det en god ide at tænke på, hvad du gerne vil have ud af dit køkken. Når vi taler om familiekøkkenet, er det funktionalitet der må prioriteres. Det sorte køkken er for eksempel meget fremme, og det er uden tvivl både smukt og elegant – men fedtede fingre ses hurtigt på de sorte overflader. Vil du gerne have et sort køkken, kan du dog vælge en overfladebehandling, som sørger for, de fedtede fingre ikke efterlader mærker. Overvej hvordan bordpladsen er fordelt, og om der er plads til børnenes hjælpende hænder. Har du helt små børn, skal du overveje hvor gode muligheder der er for børnesikring, og hvordan opbevaringen ser ud til knive og andre potentielle farer. 

Minimalt vedligehold giver overskud

Som nævnt, kan fedtede fingre, gøre det sorte køkken mindre funktionelt. Og sådan skal du generelt gerne overveje, hvor meget vedligehold køkkenet kræver. Hvis der er udsigt til en stor opgave med rengøring, hver gang børnene har været i køkkenet, er det svært at finde overskud til at lade dem hjælpe. Sørger du derimod for, at du har et køkken, der er let at holde rent og vedligeholde, vil det give dig mere overskud i hverdagen. Sørg for, at der er god opbevaringsplads, og at alle overflader er lette at tørre af. Vælg også gerne materialer, der let kan holde til, at der spildes undervejs. På den måde, slipper du for at blive irriteret, når de små hænder mister grebet om et glas saftevand.

De små ting der gør forskellen

Når du har det funktionelle køkken, som er let at vedligeholde, så er der bare de små ting tilbage, som gør hele forskellen. Man kan, i nogle køkkener, få indbyggede trædeplader, der trækkes ud lige som skuffer, og som gør det let for børnene at komme op i bordhøjde. Men ellers er det en rigtig god ide at have en taburet stående, som børnene også let selv kan finde frem. Trækker du en stol ind i køkkenet, risikerer du igen unødvendig irritation, hvis der spildes. En taburet hjælper også børnene, når de skal lære at være mere selvhjulpne, og for eksempel selv finde et glas mælk. Har du plads, er et par barstole også et behageligt indslag, hvor der er plads til et glas vin og en snak, når det er de voksne der indtager køkkenet.