Primary Navigation

Lad os tale om det

Ord kan meget. De kan såre, man de kan også forbinde os på ny, når de sammensættes rigtigt, så vi lærer at forstå os selv og hinanden samt den fælles virkelighed, vi skal kunne fungere i.

Samtaleterapi er en metode, der hjælper individer med at tale sammen eller forstå sig selv. Samtaleterapi kan nemlig foregå alene såvel som med vores partner eller andre relationer. Det er en psykoterapeutisk form, der hjælper os med at forstå os selv og finde meninger, årsager og til sidst en balance og forståelse.

Sådan kan samtaleterapi bruges

Til samtaleterapi i Odense lærer man at finde ro, så man kan sætte sig og finde en forståelse. Man skal finde forståelse, fordi det er vigtigt at blive klar over, hvorfor man handler, som man nu engang gør. Hvordan skulle man ellers finde de værktøjer, der skal hjælpe med at ændre adfærden?

Selvom det kan lyde meget banalt at sætte sig ned og finde forståelse, er det ikke sådan lige til. Der vil nemlig være en lang kæde af årsager og reaktionsmønstre, der alle skal granskes og også skal forstås, før man kan rokke ved den store helhed. Se på det som et ur. Alle de mange tandhjul får uret til at gå på en bestemt måde, og her er det vigtigt, man ved, hvor man skal skrue, for at urværket fungerer ordentligt.

Hvad kan samtaleterapien hjælpe med?

Samtaleterapien er et kognitivt redskab, som kan bruges i rigtig mange tilfælde. Samtalen kan bruges som en slags coaching, hvor personer får hjælp til et bedre selvværd, ligeså vel som terapiformen kan bruges til at behandle for stress eller udbrændthed.

Ofte bruges samtaleterapi dog i forbindelse med mere uheldige omstændigheder. F.eks. i forbindelse med angst, chok, traumer, problemer i forhold til at styre følelser etc.

Uanset hvad man slås med, er metoden med til at give selvindsigt, og det er til stor nytte, når man skal bearbejde og integrere nye tanker og måder at agere på. Når man skal finde nye perspektiver og positive vinkler mellem det teoretiske, der tales om og så den egentlige hverdag. Alle kan trods alt støde på pludselige udfordringer, og der skal man kunne tale om det.